Affiliate byznys na dovolené

Od mého pravidelného a věrného čtenáře jsem dostal podnět k nějakému osobnějšímu článku. Myslel jsem si že na affilblogu pro ně není prostor, takže bude záležet na vašich reakcích zda podobné posty budou prokládat recenze partnerských programů, rozhovory a seriály.

2013-03-31-15.57.44-300x225

Někteří z vás čtenářů možná zeregistrovali, že jsem byl na měsíc v Thajsku. Více o samotném průběhu cesty a jejím smyslu se nebudu rozepisovat zde, vše se dočtete na mém velmi osobním blogu: thai.frantisekszabo.cz. Co jsem chtěl ale zmínit v tomto článku jsou 2 body

Affiliate když jste offline

V Thajsku jsem se k PC dostal max na 1-2 hodiny denně a plně jsem dokázal ocenit obrovskou výhodu nás online podnikatelů, protože i přes to že jsem v podstatě vyřizoval pouze mé nutné pracovní povinnosti, emaily a při přemisťování (busy, trajekty) pracoval na AffiliateKniha.cz, se můj příjem téměř nezměnil. Naopak díky několika okolnostem naopak narostl, což je zásluha hlavně affiliate podnikání a mé postupné eliminace poskytování programátorských služeb (které si žádají váš fyzický čas) a outsourcování a postupné automatizace procesů, které jsem si při svém affiliate byznysu nastavil.

Díky dlouhodobému pobytu si také uvědomíte, že některé procesy nefungují tak jak mají, nebo že běžně věnujete spoustu času denně naprosto zbytečným věcem, které vám nevydělávají nic (IM, Facebook, email chat, sledování zpráv a sportu, televize, filmy apod…). Při svém pobytu v Thajsku jsem se postupně dostával do čím dál úspornějšího módu, až jsem v podstatě zjistil že nic moc k životu nepotřebuju. Také jsem si uvědomil jak jsme v ČR neskutečně zhýčkaní a přemrštěně nároční viz další bod.

Když jsem se dostal k internetu a vyšel mi čas prováděl jsem kolečko:

  • sledování ziskovosti
  • sledování návštěvnosti
  • nastavení PPC
  • zadávání a outsourcování práce (linkbuilding, copywrigting)

Náklady v Thajsku

Thajsko a jiné asijské země jsou levné, i když se postupně cena v těchto zemích, právě díky turistickému ruchu a oslabování Eura zvyšuje tak jsou stále velmi levné (v porovnání s Evropou, USA a Austrálií). Když dorazíte do takové země na první pohled si to moc neuvědomujete, protože se snažíte bydlet v hotelech vysokého komfortu, cestujete taxíky (které jsou drahé) a děláte další blbinky, protože jste turista a taky se tak chováte. Tomu se nikdo nevyhne protože vy jste turista a chcete poznat zemi z turistického (ve vaších očích) bezpečnějšího pohledu (více o nebezpečí zde).


Když ale přepnete do cestovatelského módu a spokojíte se s normálním ubytováním (mluvím o velmi slušném a čistém ubytování ve kterém bydlíte třeba doma), začnete využívat dopravní prostředky jako pronajatý skůtr nebo MHD a začnete chodit třeba do restaurací domorodců. Zjistíte že vám to nejen bohatě stačí, ale je to naopak lepší a získáváte neuvěřitelné zkušenosti a zážitky.
Zjistíte že váše životní náklady nezadržitelně klesají.

  • Jídlo i ubytování jsou levnější
  • Skůtr je levnější než auto a nežere tolik
  • Nejsou potřeba drahé pojištění a opravy a můžete ho používat po celý rok
  • Nepotřebujete teplé oblečení a výdaje za rekreaci

Jak řešit rekreaci? V Thajsku je spousta možností jak se zabavit zadarmo a to hlavně díky moři, teplu a úžasné krajině. Také je tu plno akcí ať už na moři nebo ve městech které jsou zdarma. V ČR pokud se nechceme unudit k smrti a být trošku kulturně nebo sportovně aktivní utrácíme neustále – fitko, bazén, kino, divadlo, koncert, výstavy, tenis, …

V posledním bodu bych chtěl zmínit alkohol. Dost jsem přemýšlel nad tím proč v ČR lidi tak strašně chlastají, nemusí to být jen tvrdý alkohol, ale už jen to že jsme 1. na světě v pití piva o něčem svědčí. Podíval jsem se kolem sebe na své přátele a zjistil jsem že v zimě a po večerech se tu nedá nic moc jiného dělat pokud nechcete jet neustále to samé kolečko – kino, divadlo, koncert nebo sedět doma u televize (nebo pracovat:)). V Thajsku to bylo jiné, tam jste si sedli k moři, klidně si mohli jít zaplavat (moře je tu po celý rok velmi teplé), projít se po pláži nebo po trzích (trhy jsou tu úžasné) nebo si prostě povykládat s jakýmkoliv thajcem (thajci jsou usměvaví a přátelští a není problém se s kýmkoliv dát do řeči).

Tak a teď se do mě pusťte:). Co si o tomto blogpostu myslíte a mám v podobných neodborných článcích zde na blogu pokračovat?

Svěřte mi svůj e-mail a získejte ZDARMA:

  • PDF brožurku s tipy na linkbuilding vašich projektů
  • 5ti týdenní e-mail kurz o affiliate marketingu
  • 2x měsíčně novinky a zajímavosti ze světa affiliate byznysu

Latest Comments
  1. Petr

    Určitě. Spojení businessu a cestování je super:)

  2. Josef P.

    Franto tohle je jeden z nejlepších článků co jsem tu četl. Díky.

    Ps: hele proč všichni když pracují na svých cestách, tak fotí svoje nohy s notebookem 😀

  3. palio

    Taketo clanky jednoznacne pis, neda sa furt zaoberat iba pracou :). A navyse to u citatelov vytvori osobnejsiu vazbu k osobe/blogu 🙂

  4. Josef Řezníček

    Pěkný článek.
    Františku, jak je to s internetovým připojením v Thajsku? Když jsem byl v Indonésii, byla to slabota. Jak jsi se připojoval? Jak to bylo rychlý, kde všude byl a kde nebyl internetu?

    Josef P.: To nevím, nějakej stereotyp. 🙂

    • admin

      Pepo já jsem si hned na letišti koupil simku od DTAC za 800BTH (cca 600Kč) kde jsem měl internet (FUP 1,5GB a tuším nějaké minuty na volání). Všude po thajsku je dobrý singnál a na všech místech (mimo prales) kde jsem byl bylo 3Gčko (včetně ostrovů). Takže to nebylo špatný:)

  5. stephan

    Myslím, že všichni budeme rádi, když se zde budou objevovat podobné články a ne pouhé upozorňování na nové affil programy. Je to přece blog,ne?

  6. Adam V.

    Perfektní článek. Zase jsem dostal chuť vyrazit někam daleko. Bohužel zatím nejsem ve fázi, kdy bych mohl práci outsourcovat do té míry, abych mi stačily příjmy 🙂

  7. Radek

    Souhlasím s prvním komentem, i za mě jeden z nej článků na blogu. Ten konec mě tak namotivoval, že bych někam odcestoval ještě někam. Imho ten postřeh s tou nudou tady v ČR je dost trefa, i když mě nikdy nenapadlo, že to může být důvod proč jsou tam šťastnější.

  8. Peter

    Ako dlho sa podľa Teba dá pracovať 1-2 hodín denne, aby celé podnikanie nezačalo postupne stagnovať a neskôr upadávať?

    Písal si, že si vydržal 1 mesiac. Vieš si predstaviť, že by si takto fungoval aj rok?

  9. Snuggy

    Franto, tyto články určitě potěší, nicméně by jsem mnohem raději uvítal seriál na tvorbu lead gen affil webu od píky až po funkční řešení. Bohužel však poslední seriál trval velmi dlouhou dobu, což mě hned ze začátku odrazuje. Neměl bych problém ani za takový leader tutoriál něco zaplatit, nebo třeba nabídnout provizi po nějakou dobu v procentech právě z webu, který by mě seriál měl pomoci stvořit. To by bylo, myslím, pro obě strany hodně motivující…

  10. Petr

    Mně hodně překvapuje jek málo online podnikatelé z ČR využívají mobilnosti naší práce. Přitom můžeme bezproblémů cestovat, dlouhodově žít v cizině a ještě ušetřit na životních nákladech. Dokonce není nutné cestovat přes půl světa, levnou exotiku najdeme v několika státech přímo za našimi humny. Sám jsem za posledních 7 let byl v ČR snad je 3x, vyřídit nutné věci a vzapětí tradáá, zase do světa.

  11. Jirka

    První půlka článku super, druha čast zajimave ne-business informace, závěr polemizace o tom, jestli je u nás v zime nuda a jestli diky tomu víc chlastame, to bych vypustil.
    Ale jinak určitě podobne články jak spojit cestování a práci pis dal. Nejak víc rozvést, jak se ti povedlo nastavit delegaci prace, co všechno zařídit, kdyz člověk jede na mesic mimo atp.

Napsat komentář