Od podezřelých affiliate aktivit, až po inovativní affiliate marketing – diskuze o změnách v tomto odvětví

Setkali jsme se s výkonným ředitelem řetězce amerických seznamek provozující Affiliate, Meirem Strahlbergrem, abychom prodiskutovali změny v affiliate odvětví, podvodné praktiky a “lukrativní” trh ve Velké Británii. Právě minulý měsíc oznámil výkonný ředitel Avalanche LLC , že firma se sídlem v Miami spojila více než 20 jejich přidružených affiliate stránek a znovu je spustila jako jeden celek. Tento podnik provozuje síť obecných a specializovaných seznamovacích webů, jako je například Date.com, což je vlajková loď značky, dále Matchmaker.com a Amor.com. Tento projekt nyní nabízí jeden centralizovaný portál OnlineDatingCash.com pro tisíce affiliaterů, kteří chtějí vydělat na oblasti affiliate seznamek.

1. Pracujete v affiliate odvětví ve Spojených státech již od roku 1995, jaké jsou největší změny, které jste zaznamenal v affiliate marketingu?

První změna souvisí s druhem návštěvnosti, kterou affiliate produkuje. V raných dobách internetu, téměř všechny “velké ryby” nebo velké affiliate weby tvořily primárně návštěvnost přes e-mail marketing. V pozdějších letech to změnilo SEO. V těchto dnech je zde široká diverzifikace typů zdrojů návštěvnosti, které využívají affiliate weby pro generování příjmů. Sociální média a návštěvnost z mobilních zařízení přinášejí obrovské množství prodejů, tyto druhy návštěvnosti jsou pro nás a pro naše pobočky relativně nové. Druhá zásadní změna má co do činění s typy nabídek, které affiliate weby nabízejí. Když jsme začínali, affiliate weby se nejvíce zajímaly o nabídky v obecných seznamkách. Date.com a Matchmaker.com byly naše hlavní značky, a to bylo to, co affiliate weby chtěly využívat. V těchto dnech dostáváme žádosti od affiliate partnerů o využití i našich specializovaných stránek. Máme téměř 20 specializovaných seznamovacích webů, od stránek náboženské tematiky, jako ChristianMatchmaker.com nebo Jewcier.com, dále sportovně zaměřené jako jsou Golfmates.com, až po gay / lesbické stránky jako Gaydating.com nebo PinkWink.com.

2. Jak jste obeznámen s affiliate scénou ve Velké Británii a jaké jsou vaše názory na ni?

UK je naším druhým největším trhem. Pro trh ve Velké Británii nabízíme vysoké provize. Vzhledem k tomu, jak lukrativní tento trh je, jsme zjistili, že i mnoho z našich affiliate partnerů se sídlem v USA se zaměřuje na tento trh a generuje návštěvnost právě zde. Máme také řadu britských poboček zasílající návštěvnost na naše weby v USA. Internet tedy opravdu překonává geografické hranice.

004-800

3. Jak jste se dostali na affiliate scénu a co jste dělali předtím?

Byli jsme zapojeni do nakupování medií formou CPM (Cost per mille) a na affiliate marketing jsme se moc nezaměřovali. Ale zájemců o propagování našich stránek a spolupráci formou affiliate bylo stále více. Rozhodli jsme, že je to tedy něco, čemu bychom měli věnovat pozornost. V současné době jde právě největší část našeho marketingového rozpočtu na affiliate marketing.

4. Jaké další formy výkonnostního marketingu používáte nebo hodláte využít?

V minulosti jsme využívali DRTV (Direct response television). Využití DRTV znovu zvažujeme. Nicméně, v současné době 100% našeho výkonnostního marketingu je přes web. S výsledky jsme velmi spokojeni a naši affiliate partneři také.

5. Jaké byly největší problémy, se kterými jste se setkali a jaké obavy, pokud nějaké existují, máte o budoucnosti affiliate odvětví?

Když jsme začínali s affiliate marketingem, tak nám mnoho našich affiliate partnerů zasílalo podvodný traffic (např. návštěvnost zákazníků od partnerů, kteří jsou ve skutečnosti roboti). To nás stálo spoustu zdrojů a peněz. Tento problém jsme se snažili řešit několika způsoby. Nejprve jsme ho řešili z právního hlediska. Zažalovali jsme několik affiliate partnerů, kteří vytvářeli tento podvodný traffic a někteří skončili i ve vězení. Za druhé, vyvinuli jsme vlastní interní systém, který kvalifikoval příchozí traffic a sledoval podezřelé aktivity. Jak podvodníci přicházejí s novými způsoby, jak využít podvodný traffic, snažíme se neustále držet krok tím, že nacházíme nové způsoby, jak je odhalit.

6. Mnozí věří, že affiliate odvětví se stalo jako celek mnohem více profesionálním, hlavně během posledních pár let. Souhlasíte s tím?

Tenkrát při počátcích internetu jste museli být velmi dobří „geekové“ pro získání návštěvnosti a stejně i pro jeho usměrnění. Neexistovali žádné affiliate sítě a ani Google. Byl to divoký západ. Bylo zde mnoho hackerů, kteří vymýšleli kreativní způsoby, jak získat návštěvnost. Některé z těchto způsobů byly “košer”, ale některé ne. V těchto dnech existuje mnohem více lidí typu „maminek na mateřské“, které jsou součástí marketingu na internetu. Mají vlastní blogy, mají vyladěný SEM (Search Engine Marketing) a také dokáží vymýšlet kreativní a legitimní způsoby, jak generovat kvalitní traffic. Průmysl je tedy více zralý. Affiliate sítě dnes existují, a affiliate marketing se stal profesí, která je provozována každým: dětmi ze středních školy nebo vysokých škol, stejně jako dospělými, kteří ho dělají jen na částečný úvazek nebo také na plný úvazek.

Screen-Shot-2014-05-06-at-09.29.30-290x180

7. Od seznamovacích affiliate sítí zaměřených na Latino – Američany, Katolíky až po golfové nadšence, to je velmi různorodé zaměření. Využíváte tedy nějaký vzor pro každý z nich? Co dalšího máte do budoucna naplánováno?

Chystáme se spustit tři nové specializované stránky, na což se velice těšíme. První z nich je společný projekt s velkými webovými stránkami se zaměřením na právo. Tato nová stránka bude LegalCupid.com a bude zaměřená na právníky, kteří chtějí poznat ostatní ve své branži. Kromě toho, že očekáváme určitou ziskovost tohoto projekt, jsem unavený utrácet peníze za právníky, a myslím si, že je konečně čas na nich také něco vydělat. Druhý projekt bude pro jednotlivce, kteří následují duchovní životní styl. Naše náboženské projekty, ChristianMatchmaker.com, CatholicSoulmates.com, a Jewcier.com, si vedou velmi dobře. Proto si myslíme, že SpiritualClick.com si povede také dobře. Třetí projekt je určen na seniory. Senioři jsou naší nejcennější demografickou skupinou a myslíme si, že SeniorSoulmate.com bude velmi populární affiliate stránka. Každý web má stejnou back-end technologii, ale každý má své vlastní jemné rozdíly a modifikace, které dělají z každého projektu jedinečný.

8. Jaký projekt vašich affiliate publisherů byl nejvíce unikátní za dobu vašeho působení? Jeden z nejkreativnějších a vysoce účinných přístupů, které jsem viděl, byl od affiliate partnera, který měl na svých internetových stránkách dotazník. Ptal se návštěvníků na několik kreativních otázek, které byly zábavné a vtipné. Například: “Jako jaké zvíře byste charakterizoval sám sebe v posteli?”. Poté, co uživatel dokončil průzkum, uviděl obrazovku, která ho přesměrovala na naše stránky, kde byl vyzván, aby se také registroval do seznamky. Jsme velmi flexibilní a umožňujeme affiliate partnerům používat kreativní a vlastní metody propagace našich nabídek, pokud splňují zákonné podmínky. 9. Jaké máte plány do budoucna v oblasti podnikání?

V průběhu minulého roku jsme získali několik stránek, včetně MilitarySingles.com. V současnosti jsme velmi aktivní v oblastech hledání nových příležitostí a stále hledáme velké projekty ke koupy. Také jsem velmi aktivní ve formě spolupráce “joint venture”. Hodnotíme situace na ostatních trzích a vyhledáváme příležitosti ke spolupráci se společnostmi. Já sám mám velmi rád rozhovory se společnostmi, které nabízí kreativní nápady v této formě spolupráce.

10. Můžete s námi sdílet nějaké zajímavé statistiky z případových studií z některých vašich stránek? MS: Jistě, zde je několik případových studií, které napsali naši affiliateři o projektu PinkWink.com a Jewcier.com.

Tento rozhovor vyšel na portálu PerformanceIn a pro jeho překlad a publikaci získal Affilblog souhlas. Líbí se vám tento rozhovor? Měli byste zájem i o další překlady zajímavých zahraničních článků a rozhovorů?

Svěřte mi svůj e-mail a získejte ZDARMA:

  • PDF brožurku s tipy na linkbuilding vašich projektů
  • 5ti týdenní e-mail kurz o affiliate marketingu
  • 2x měsíčně novinky a zajímavosti ze světa affiliate byznysu

Napsat komentář