Seznámení s mobilním affilem

Skoro každá velká firma chce mít v dnešní době svou aplikaci a právě proto i mobilní affiliate dnes zažívá velký boom. Za PPI (pay per install) můžete inkasovat až 10 dolarů podle toho, jaký rozpočet si firma vyhradila pro šíření své aplikace. Ve světě mobilní affiliate zažívají největší žně tzv. affiliate media buyers. To jsou ti, co se dobře naučili kupovat mobilní reklamu, které je díky aplikacím a webům opravdu hodně. Kdo hledá, dokáže ji velmi levně nakoupit skoro ze všech koutů světa. O tom si řekneme později trošku více.

Affiliate sítě

Mezi top affiliate sítě v zahraničí v tomto segmentu patří mobpartner.com, která nabízí dealy z celého světa, jejich technologie trackování je také velmi dobrá a na internetu už se začaly na warriorforu zobrazovat první kurzy postavené právě na této síti. Mezi další affiliate sítě, které mají dostatek globálních dealů, patří rychle rostoucí hráč Matomy. Tato firma naráží na to, že roste až moc rychle. Jejich procesy nejsou úplně v pořádku, takže hromada zbytečné byrokracie ohledně výplat dělá jedničku z jejich konkurence, Mobpartner.

Zajímavosti a statistiky

Proč se o tom v zahraničí tolik mluví? Mobilní traffic patří zatím mezi nejlevnější, které se dají vůbec koupit. Průměrná hodnota za CPM v roce 2013 byla 1,31 USD, což je oproti klasické display reklamě, kde je cena 4,70 USD za CPM, obrovský rozdíl. Proto se tolik zkušených media buyerů vrhlo na tento obor. Jen pro příklad, TV má v US za CPM 29 USD v průměru.

Co se týká mobilní reklamy, vidíte, že je velmi levná, ale abyste na ní mohli také pořádně vydělat v modelu PPI, musíte být velmi dobří s trackováním reklamy a jejím nákupem. Ptáte se, kde tuto mobilní reklamu nakupovat? Zde je seznam top ad mobile networks:

✔ AdMob ✔ Mojiva ✔ iAds ✔ TodaCell ✔ InMobi ✔ Mdotm ✔ LeadBolt ✔ Aarki ✔ MassiveImpact ✔ Tapjoy ✔ Millennial Media ✔ Appia ✔Airpush

phone-380008_640

Jak začít (přibližný step by step)

Pár triků a tipů, jak vlastně na to? Často měnit bannery, kreativita se okouká už po pár dnech. Určitě myslete také na dobré trackování bannerů, abyste věděli, na jakých webech, případně aplikacích se zobrazují vaše bannery. Ty špatné pozice postupně vypnete, a tím si zlepšíte ROI.

Pro tvorbu a testování bannerů a šetření nákladů doporučuji fiverr.com, kde si můžete opravdu levně nechat vytvořit několik sad bannerů pro mobilní rozlišení. Bannery jsou opravdu malé, proto je potřeba testovat, co a kde funguje.

Budoucnost v ČR

A jak je na tom ČR? Zatím jsme na startu my v Affilnetu, teď testujeme 2 mobilní hry a plánujeme další, ale tento trh se oproti našemu vyvíjí tak rychle, že jeden týden tu hru máte a za týden už je out of budget.

Počítám, že do roka se české firmy začnou ptát affiliate sítí u nás, jestli mají technologii na to, trackovat stahování mobilní aplikací, pak to začne být už dosti zajímavé. Přece jen je to pořád to samé a leadgen přesvědčit někoho, že právě tuto aplikaci zdarma potřebuje, a vy máte v kapse třeba 20 Kč za instalaci. Určitě do budoucna plánujeme se tomuto oboru aktivně věnovat, ale to musíme dodělat naši novou affiliate platformu, která je ve fázi příprav.

Český mobilní traffic také roste raketovým tempem a velké globální aplikace do roka taky budou chtít proniknout na český trh. Mobilní aplikace jsou jedna z možností, jak tady budovat základnu.

Jak se vám líbí toto moderní téma. Plánujete s mobilní affilem začít? Co by vás zajímalo v dalších článcích?

Svěřte mi svůj e-mail a získejte ZDARMA:

  • PDF brožurku s tipy na linkbuilding vašich projektů
  • 5ti týdenní e-mail kurz o affiliate marketingu
  • 2x měsíčně novinky a zajímavosti ze světa affiliate byznysu

Latest Comments
  1. Marec

    mobilní traffic podle mě patří mezi nejlevnější pro svoji cílovku, tedy nyní děti a geeky, kteří ale komerčně nejsou asi nejutrácivějším trhem… jakmile půjde o masovku, půjde cena nahoru … nebo ne ?

  2. Martin

    komu se nechce registrovat v mobpartner nebo matomy, může ode dneška mobilní hry propagovat přes eSpolupráci.

  3. Michal

    Máte s tím někdo v Česku už zkušenosti? Vyplatí se to? Mně přijde, že tady na to není silná cílovka.

Napsat komentář