Jak hostovat affiliate web (+tipy na optimalizaci)

Jak jsme našli společnou řeč s Františkem Szabó na hostování jeho projektů.

Naše spolupráce začala na malém virtuálním serveru, na který jsme připravili Javu pro Zonky robota. Franta si oťukal služby, podporu a rychlost serverů. Po roce jsme se domluvili na zřízení managed serveru, který měl být kompletně připravený a zabezpečený podle představ Františkova programátora na provoz projektu Coinario.com. Požadavky docela hezky pasovali na naši běžnou konfiguraci s VPS Centrem. Zkrátka hostování webu, e-mailů monitoring a nějaké pokročilé konfigurace..

Na serveru je od nás předinstalovaný Apache i Nginx s možností snadného přepínání podle potřeby. Pro každou doménu je možné aktivovat Letsencrypt nebo nastavit danou verzi PHP. K ruce jsou připravené aplikace jako Webmail, Munin, Adminer. Konfigurace jednotlivých služeb jsou vyladěné podle našich letitých zkušeností.

Díky Muninu je možné sledovat stav serveru v delších časových intervalech a vývoj důležitých hodnot jako je zátěž serveru, CPU, RAM nebo např. i mailová fronta nebo rychlost zapisování na disk.

S čím jsme helpli do začátku

Conairo mělo programátora, který si se servery z počátku tolik nerozuměl… Pomohli jsme mu tak trochu s PostgreSQL a SSH. PostgreSQL protože lépe zvládá velká data a celkově je pokročilejší. Postupně došlo i na úpravy konfigurací a různých parametrů. Protože se cryptoměny mění téměř neustále řešili jsme třeba Cron spouštěný každých pár vteřin a další méně obvyklé věci.

Optimalizace

Po nějaké době co se aplikace a web rozšiřovali, bylo potřeba řešit rychlost. Zkrátka přejít k optimalizaci a podívat se, co můžeme vylepšit. Navyšování systémových prostředků totiž nevedlo ke zrychlení. Možností pro vylepšení je vždy dost, záleží jenom na tom, jestli se investovaný čas a peníze dokážou vrátit. My jsme navrhli a pomohli takto:

  1. Analýza stavu, využití nástrojů jako page speed insights, pingdom, webpagetst … prvotní zaměření na klasické onpage faktory… JavaScript, obrázky a CSS.
  2. TTFB – Time to first byte. Velmi důležitá veličina. Čas který je potřebný k vykreslení HTML stránky webu. To se nějak moc nedařilo, byť na serveru i v aplikaci už nebylo moc co ladit. Pomohlo až klasické cachování celého sestaveného výstupu HTML. Aby se pokaždé nesahalo do databáze, dokola sestavovat stále stejné HTML atd. To ale musel řešit v podstatě jenom programátor. Pokud tohle můžete nějakou formou, alespoň částečně na svém webu zařídit, tak tím dosáhnete super výsledků. Databázi i šablonovacímu systému bude vždy nějaký čas trvat sestavení stránky. I když to bude super optimalizované. Pouhé načtení statického obsahu je záležitost milisekund.
  3. Drobné zrychlení přišlo po výměně webserveru z klasického Apache na Nginx. Přepínat webserver naše VPS Centrum umí bez problémů. Bylo potřeba vyřešit pouze pravidla pro rewrite URL adres. Nginx totiž neumí .htaccess.
  4. Zavedení CDN – Content Delivery Network je síť, která slouží pro rychlejší přenos dat po celém světě. Poskytovatel si po celém světě zřídí servery v co největším počtu datacenter, a ty poté doručují obsah uživatelům. Tím se k uživateli dostane obsah nejkratší cestou a stránka se načte rychleji. Coinario je samozřejmě globální projekt, takže CDN byla v podstatě nutnost. Asistovali jsme při zavedení CDN77 a chvíli situaci monitorovali jestli vše probíhá hladce a podle plánu.

O zrychlování webu jsme udělali vyčerpávající mega článek na webu. Každý si v něm určitě něco najde. Jsou v něm odpovědi na klasické problémy:

  1. Jak zjistím, která část webu je pomalá?
  2. Jaký SQL dotaz je pomalý, jak to zjistím a jak to optimalizuji?
  3. Jak upravit konfiguraci databáze aby běžela rychleji a efektivněji?
  4. Má můj server dostatek prostředků?
  5. Mám navýšit RAM nebo CPU?
  6. Potřebuji CDN? Jak vybrat a nasadit CDN?
  7. Jak na cache? Co je Varnish? Memcache? Opcache?
  8. Proč je výhodné použít HTTP/2?
  9. Jak mohu zrychlit web pomocí úprav HTML, JS, CSS?

Mrkněte na článek. Každý si v něm něco najde. Jinak o webové rychlosti koluje velká řada mýtů. Skvělé video na toto téma natočil Martin Michálek: Blbosti okolo webové rychlosti:

Každopádně, kdybych měl doporučit něco Affilákům, tak je to:

  1. Oblast cachování. Třeba WordPress má řadu super pluginů.
  2. Nastavit HTTP/2.
  3. Kontrolovat jestli server neswapuje (nedostatek RAM).
  4. Kontrolovat jestli nemám pomalé dotazy do databáze.
  5. Používat ideálně PHP 7.3 s Opcache.

Vše povede k navýšení rychlosti za málo úsilí.

Co by to bylo za Affilblog příspěvek bez pozvánky k Affilu

Když jsme u Františka na blogu, tak je určitě vhodné zmínit, že máme unikátní affiliate program, který má nastavenou 10% lifetime provizi za celý zákaznický účet. Provize se počítá i z dalších objednávek nebo upgradů, který daný zákazník v budoucnu udělá.

Svěřte mi svůj e-mail a získejte ZDARMA:

  • PDF brožurku s tipy na linkbuilding vašich projektů
  • 5ti týdenní e-mail kurz o affiliate marketingu
  • 2x měsíčně novinky a zajímavosti ze světa affiliate byznysu

Latest Comments
  1. Martina Pospíšilová

    ZKOUŠEL prosím někdo toto?
    ↪ partner.proficredit.cz
    Mám svůj blog, tak bych do toho možná šla. Děkuji za názor a případné tipy. 🙂

Napsat komentář